Aloite: Eettisesti tuotettujen tavaroiden seurantakoodi

Kansainvälisesti voitaisiin kehittää järjestelmä, jossa jokaiseen tuotteeseen ja tavaraan on mahdollista liittää uniikki seurantakoodi. Koodilla jäljitettäisiin tuotteen alkuperä samalla tavalla kuin postin tai rahtipalvelun seurantakoodilla voidaan seurata paketin kulkureittiä.

Koodin avulla nähtäisiin kulkureitti sekä leimaukset eri pisteitä, missä tavara on valmistettu, jalostettu, pakattu ja laitettu liikkeelle.

”Alkuperäkoodi” olisi mahdollisuus eettisille ja esimerkiksi reilun kaupan toimittajille todistaa tavaroidensa kestävä alkuperä. Se sopisi parhaiten EU:n ulkopuolelta tuoduille tavaroille, joissa eri seurantapisteiden kautta kuluttajat voisivat omilla tiedonhakumenetelmillään tutustua tuotanto-olosuhteisiin ja jäljittää tuotantoketjun yksityiskohtia.

Itse seurantamekanismi olisi kevyt ja nopea: yksinkertainen leimaus kuten postipaketissa. Tavaran tuottajilta ja toimittajilta ei vaadittaisi esimerkiksi kirjallisia merkintöjä.

Euroopan unioni on hyvä viitekehys luoda alkuperäseurannalle kansainvälinen standardi. Koodin käyttöönotto ei olisi pakollista, vaan eettiset tuottajat ja toimijat voisivat hyödyntää sitä vapaaehtoisesti tuotantoketjussaan. EU ylläpitäisi järjestelmää tuottajien puolesta.

Onko tämä kannatettava asia?

Miikka-Markus Leskinen
yhteiskuntatieteiden maisteri kansainvälisistä suhteista (politiikan tutkimus)
Eurovaaliehdokas 2019, Suomen Kristillisdemokraatit
www.miikkaleskinen.eu